Visual

Alegerea sticlei pentru tamplaria PVC

Tinand cont de faptul ca sticla este o componenta foarte importanta a ferestrelor, aceasta are o importanta foarte mare in izolarea termica si fonica a locuintei. In primul rand, sticla trebuie sa fie produsa de un producator autorizat si certificat. Sigilarea termica a pachetului este indicat a se face cu siliconi speciali pentru ca argonul din interiorul pachetului sa reziste minim 30 ani.

Alegerea tipului potrivit de sticla va influenta decisiv calitatea ferestrelor. Sticla joaca un rol foarte important in asigurarea:

 • Protectiei termice
 • Protectiei solare
 • Protectiei fonice
 • Securitatii (protectie impotriva incendiului, antiefractie)
 • Dezvoltarii armonioase prin asigurarea unui nivel optim de iluminare a incaperilor

Asigurarea acestor indici de protectie difera in functie de mai multi parametri:

 1. Numarul de foi de sticla utilizate:
  • sticla simpla (o foaie);
  • termopan (doua foi despartite de o bagheta)
  • tripan (trei foi despartite de doua baghete)

  Cu cat numarul de foi de sticla utilizate este mai mare - daca se folosesc baghete distantiere cu latimi corect alese - cu atat coeficientul de protectie termica este mai bun.

  De exemplu*: coeficientul de protectie termica (K) al unei sticle simple (o foaie) este de aproximativ 5,7W (m²K), cel al unui geam termopan poate fi intre 2,8W (m²K) si 1,1W(m²K) (in functie de tipul de sticla utilizat), pe cand coeficientul de transfer termic al unui tripan poate fi de 0,7 W(m²K).

  *Cu cat valoarea coeficientului este mai mica, cu atat protectia termica este mai mare.

 2. Spatiul dintre foile de sticla

  Foile de sticla sunt separate printr-o bagheta. Latimea baghetei poate fi cuprinsa intre 6mm si 24mm, insa, pentru o protectie optima, latimea recomandata este intre 14-16mm. O bagheta prea ingusta are ca efect o protectie fonica si termica mai redusa, pe cand o bagheta prea lata poate duce la pierderi de caldura.

 3. Tipul de gaz utilizat in interiorul foilor de sticla

  Spatiul dintre foile de sticla ale unui geam termopan poate fi umplut cu aer sau cu un gaz rar. Pentru o mai buna protectie termica si fonica, spatiul dintre foile de sticla ale ferestrelor este umplut cu Argon. Argonul amelioreaza semnificativ performanta termica si fonica a unui vitraj.

 4. Tipul de sticla

  Protectia fonica, termica solara, securitatea si iluminarea eficienta sunt direct influentate de tipul de sticla folosit. Pentru a ridica la maxim acesti indici de protectie oferiti de ferestre, au fost concepute sticlele cu control termic si solar, precum sticla Low-E si Low-E 4Seasons. Aceste sticle asigura o iluminare eficienta a locuintei, pastreaza racoarea in interiorul locuintei in perioada verii si caldura in perioada iernii.

  Pentru asigurarea unui nivel ridicat de securitate si protectie fonica au fost concepute sticle speciale antiefractie si sticle cu proprietati de protectie fonica speciale.

 5. Caracteristice tehnice ale geamului termoizolant

  La alegerea geamului termoizolant, trebuie sa urmariti acesti parametri:

  • coeficient de transfer termic: 1,1W(m²K) la geamurile cu sticla Low-E soft si argon
  • coeficient de izolare fonica: 40 dB
  • punct de roua - temperatura la care se formeaza condens pe geam: 48,2° Celsius (50% umiditate interioara, temperatura interioara de 21°)

  Izoterma Construct propune alegerea sticlei cu emisivitate redusa (Low-E) pentru confectionarea termopanului. Aceasta sticla este prelucrata special prin depunerea pe una din fete a unui strat foarte fin de oxizi metalici care are rolul de a reduce transferul termic.

  Avantajele sticlei Low-E:

  • Reduce substantial coeficientul de transfer termic
  • Scade temperatura la care se obtine punctul de roua
 6. Cum functioneaza geamul termoizolant? Cum functioneaza geamul termoizolant?