Visual

Ce tipuri de sticla exista pentru tamplaria PVC?

In tamplaria PVC, sunt folosite doua tipuri principale de sticla:

  • geam termopan, in componenta caruia intra doua foi de geam;
  • geam tripan, care cuprinde trei foi de sticla.

Chiar daca folositi doua foi de sticla, trebuie sa incercati sa obtineti maxim din acest "sandwich" de geam. Fie ca folositi foi, fie ca folositi un geam tripan, trebuie sa aveti intotdeauna o foaie de protectie Low-E. Sticla Low-E este o sticla tratata care are proprietatea de a retine caldura in interiorul casei dumneavoastra si care se monteaza la interiorul sandwich-ului de geam.

In cazul in care lumina soarelui bate un timp indelungat pe geam, tebuie sa folositi o varianta imbunatatita a geamului Low-E, sticla Low-E 4S. Aceasta are, pe langa tratarea care va ofera confortul termic necesar, si o pelicula de reflexie pe exterior care respinge razele ultraviolete. Nu folositi niciodata doua foi tratate una langa cealalta (de exemplu, Low-E langa Low-E 4S). Acestea vor intra in soc termic si se vor sparge.

In cazul in care folositi un geam tripan care va aduce o izolatie suplimentara, puteti sa obtineti un maxim de izolatie prin folosirea a doua foi de protectie, Low-E, respectiv Low-E 4S, despartite de un geam clar in mijloc.

Trebuie sa tinem cont de un aspect foarte important: geamul tripan trebuie folosit cu spatierea dintre sticle cat mai mare, optima fiind de 16 mm. Tripanul care va ofera un coeficient de izolatie optima este cel de 44 mm, cu trei foi de cate 4 mm. Astfel, vom avea un sandwich de 4-16-4-16-4.

Nu va irositi banii pe geam tripan de 30, respectiv 32 mm, intrucat nu veti avea niciun beneficiu. Tripanul incepe sa fie util incepand cu grosimea sandwich-ului de 36 mm.

In cazul in care folositi tipuri de sticla cu protectie, pentru geamurile de exterior, este indicat sa folositi Argon ca alternativa la aer intre foile de geam. Acesta nu face decat sa va imbunatateasca coeficientul de izolatie termica.